English (United Kingdom)Nederlands (NL-BE)French (Fr)
Mary
Mary van de Klundert is geboren in Amsterdam in 1952.
Haar achtergrond ligt niet in de kunst. Mary heeft ongeveer tien jaar een eigen praktijk gehad als oefentherapeut. Ze kwam er tijdens die periode achter dat ze voornamelijk in mensen geïnteresseerd was. Naar hun verhalen en emoties en vervolgens naar de invloed hiervan op hun lichaam.
Hoe vertalen emoties en gebeurtenissen zich in lichaamstaal? Hoe creëren ze ziektes en waarom hebben ze effect op het postuur en de motoriek. Biologie is biografie en elke cel heeft een geheugen. Alle gebeurtenissen laten lichamelijk hun sporen achter. En dat telkens weer in de cyclus van leven en dood. Zo ontstaan de levensthema's.


Na het werk in haar praktijk, heeft ze in verschillende Europese landen gewoond maar keerde telkens weer terug in Nederland. Door de jaren heen is haar interesse in spiritualiteit gegroeid en heeft ze voor een periode in Bangkok, Thailand, gewoond. Bangkok werd een thuisbasis van waaruit ze verschillende reizen door Aziatische landen heeft kunnen maken. Mede door deze reizen groeide haar reeds aanwezige interesse voor papier en de traditionele wijze waarop papier wordt gemaakt. Als kind van 10 kocht ze van het wisselgeld voor de boodschappen voor haar moeder schriftjes of ander papier.

lr07


In Thailand ontdekte ze het handgemaakte papier. Hoe er van verschillende materialen papier vervaardigd werd. Van de bast van de moerbeiboom, van bamboe, ananas en van waterhyacinten die zich ophopen in de Thaise rivieren. In Lamphang wordt zelfs papier van de uitwerpselen van olifanten gemaakt. Tijdens het zelf vervaardigen van papier gebruikte ze o.a. materialen als zijde, boomschors, textieldraden, bloemen en bladeren. Gedurende deze periode verzamelde ze veel materialen die ze later in haar werk heeft gebruikt.


Fotografie is een andere passie van haar. Niet zozeer de technische kant, als wel de compositie. Spanning die ontstaat door structuur, de emoties die dit oproept. Haar reizen in Azië zijn een bron van inspiratie voor haar geworden.

lrlourmarin


Begin 2003 begon Mary met haar eerste collages waarbij ze gebruik maakte van acryl verf, foto’s, papier en ander materiaal zoals wierookstokjes. Als autodidact is ze geleidelijk haar eigen technieken gaan ontwikkelen. Vanuit haar sterke spiritualiteit ontstond eigenlijk als vanzelf haar kleurrijke werk als logisch gevolg van haar eigen persoonlijke ontwikkeling. Ze ervaart de wereld om haar heen als een spiegel. Wat je uitstraalt, krijg je terug. Wat heftige reacties oproept, vraagt om liefdevolle aandacht. Het leven is een werkplaats, bedoeld om je levensdoel te ontdekken. Als een contract, wat reeds vóór de geboorte is afgesloten. Eigenlijk een grote legpuzzel, waarvan de puzzelstukjes her en der verspreid liggen. Daarom komen ook steeds de stukjes van de puzzel terug in haar werk.

lrpuzzelstukje-04


In al haar werk zit deze universele boodschap, bedoeld om contact te maken met de harten van mensen. Het werk functioneert vooral als een  intermediair: als een brug tussen Oost en West, als een  druppel in de oceaan van een wereld waarin alles met elkaar is verbonden. Een wereld van Licht en harmonie, waar vanuit het hart wordt geleefd, met volle verantwoording voor onszelf en onze aarde. Waar HART en WATER sleutelbegrippen zijn. Met respect voor alle kleuren. Waar alles IS en ieder mag ZIJN… Mary is een kunstenares die geniet van het leven in alle kleurschakeringen.

lr05